Cumhuriyet Kenti Karabük'ten Portreler...

Turkish English Germany

HASENE ILGAZ

Yorum yapılmamış 146 Okundu
HASENE ILGAZ

Hasene Ilgaz Safranbolu eşrafından Osmanlı saray kâtibi Fevzi Efendi ile Makbule Hanım’ın kızları olarak 1902 yılında İstanbul’da doğdu. İleri görüşlü bir kişi olan babası, kızını eğitmek ve yetiştirmek için o günün şartlarında her olanağı değerlendirdi. İnas (Kız) Numune Okulu’ndan mezun olan Ilgaz, Darülmuallimat-ı Aliye’nin (Öğretmenlik Okulu) sınavını kazanıp yatılı öğrenim gördü. 1921 yılında Çapa Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra, 1923 yılında 21 sicil numarası ile öğretmenliğe başladı.

İstanbul Emine Hatun Kız Mektebi Öğretmenliği, İstanbul Presto Kadın Mektebi Öğretmenliği, İstanbul Fatih 21, 24, 51 ve 28. İlkokullar Başöğretmenlikleri yapmıştır. Aynı zamanda aktif bir cemiyet insanı da olan Ilgaz; Şehremini Halkevi Reisliği, Fukaraperver, Çocuk Esirgeme, Kurtarma Yurdu ve Türk Dil Kurumları Kurucu Üyelikleri ve Başkanlıkları, Fatih İlçesi Hava Kurumu Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştur.

Ilgaz; Ulus, Vakit, Cumhuriyet, Yeni İstanbul, Akgün, Çorum, Hür Söz, Safranbolu gibi gazetelerde yazarlıkta yapmıştır.

Tek partili dönemde; VII. Dönem Hatay, VIII. Dönem Çorum Milletvekilli olarak TBMM’de yer almıştır. 3 Mayıs 2000 tarihinde vefat etmiştir. Evli ve bir çocuk annesiydi.

 1947’den 1979’a kadar yayın hayatını sürdüren Kadın Gazetesi yazarı olarak 4 Eylül 1950’de bölgeye gelen Hasene Ilgaz, ‘dedemin diyarı’ diye adlandırdığı Safranbolu’nun tarihini ve coğrafi yapısını uzun uzun anlatmış, aynı zamanda şehirdeki yaşam tarzlarına hatta gelenek göreneklerine yazılarında yer vermiştir. Asıl amacı Safranbolu kadınlarının durumunu anlamak ve anlatmak olan Ilgaz, “Safranbolu Notları” isimli yazısında bu konuya değinmiştir. Ilgaz, denizden 370 metre yükseklikte bulunan şehrin havası çok sıcak olduğundan buradaki yerleşmelerin şehir ve bağ olarak iki kısma ayrıldığından bahsetmiştir. Güzel ve yakışıklı olarak nitelendirdiği Safranbolu Kadınlarının çok hamarat olduğunu aktarmıştır. Meyvelerin toplanması, reçel, pekmez, pestil, sucuk, pastırma yapılması, kışlık tarhana, erişte, nişasta ve bulgur hazırlanması oradaki kadınların vazifesidir. Bütün bu vazifelerin dışında iyi bir anne ve kadın olma özelliklerini de kaybetmemişlerdir. Safranbolu’da dikkate değer diğer bir konu ise eğitime verilen önemdir. Şehirde ilk, orta ve akşam sanat okulları mevcuttur. Akşam sanat okulu, genç kızların dikiş, nakış öğrenme düşüncesi ile ihtiyaçtan doğmuştur. Hatta şehirde müsait bir bina bulunmadığından ötürü Cumhuriyet Halk Partisi kendi binasını bu okula vererek yardımcı olmuştur.

 


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.



You cannot copy content of this page.