Mahallesindeki Gümüş İlkokulu’nun ardından, Safranbolu Ortaokulu ile Kastamonu Lisesi’ni bitirdikten sonra, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden, askerlik görevini de bu arada tamamlayarak 1960 yılında mezun olmuş ve Ziraat Yüksek Mühendisi olarak, özellikle zirai mücadele alanında görev almıştır. Ankara Bölge Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitüsü’nde başarılı çalışma ve araştırmalar yapmış; Güneydoğu ile Orta Anadolu’da, başta çekirge olmak üzere, hububat tarlalarına musallat olan zararlı haşerelerin yok edilmesi konusunda önemli etkinliklerde bulunmuştu. Sadece Türkiye’de değil, Pakistan, Mısır, Etiyopya ve İran gibi ülkelerde de, oralardaki zirai mücadele çalışmaları için görevlendirilmiştir.
Uzmanlık alanındaki bilgi ve görgüsünü daha da artırması amacıyla devlet tarafından Amerika’ya gönderilmiş; yine aynı amaçla çeşitli Avrupa ülkelerinde bilimsel incelemelerde bulunmuş ve yapılan uluslararası toplantılara da ülkemizi temsilen katılmıştır.
İbrahim Gümüşsuyu, 1978-1979 yıllarında Tarım Bakanlığı’nda Zirai Mücadele ve Karantina Genel Müdürü olarak görevlendirildi. Bu görevi sırasında, Safranbolu’ya Zonguldak İl Müdürlüğüne bağlı Zirai Mücadele birimini açması, Safranbolu’daki meyve ve sebze üreticileri için çok önemli bir olanaktı.
Tarım Bakanlığı’nda görevli olduğu dönemde doktorasını yapan ve sonra doçent unvanını da alan İbrahim Gümüşsuyu,1980 yılında anılan bakanlıktan ayrılarak çalışmalarını tamamen akademik alanda yürütmeye başlamış; profesör olmuş, Konya Selçuk, Sivas Cumhuriyet ve Mersin Üniversitelerinde Bölüm Başkanlığı, Enstitü Müdürlüğü, Dekan Yardımcılığı ile Rektör Yardımcılığı gibi görevlerde bulunduktan sonra, 1999 yılında emekliye ayrılarak Safranbolu’ya yerleşmiştir.
Safranbolu’yu çok seven ve Safranbolu’ya yararlı olabilmeyi amaç edinen İbrahim Gümüşsuyu, Safranbolu’daki son yıllarını “SAFRAN” bitkisi üzerinde incelemelerle geçirmiştir. 1958 yılında Ziraat Fakültesi’nde, fakülte bitirme tezini safran üzerinde hazırlayan Prof. Dr. Gümüşsuyu aradan 45 yıl geçtikten sonra, Türkiye’de Safran hakkında ilk bilimsel inceleme ve araştırmaları da gerçekleştiren kişi olmuştur. Safran’la ilgili çalışmaları, Safranbolu Kaymakamlığı Hizmet Birliği tarafından, “Altın Değerinde Bir Bitki: SAFRAN” adıyla önce broşür, ardından “Dünyanın En Pahalı Baharatı: SAFRAN” adıyla kitap olarak yayınlanmış ve bu değerli eserler, daha sonra safran ve Safranbolu ile ilgili tüm yayınlarda referans kaynak olarak gösterilmeye başlanmıştır.
Bu arada, vefatından hemen önce basılan “Safran ve Safranlı Yemek Tarifleri” adlı kitabında da safranın tanımı ve tarihçesinin yanı sıra, çeşitli ülke mutfaklarından, safran katkılı 29 ayrı yemeğin yapılışını anlatmış; başta adını safran’dan alan Safranbolu’dakiler olmak üzere, ülkemizdeki lokanta ve konaklama tesislerinin bilgi ve değerlendirmelerine sunmuştur.
İbrahim Gümüşsuyu 29 Ocak 2005 tarihinde vefat etti.
Kaynak: Kızıltan ULUKAVAK
You cannot copy content of this page.