Cumhuriyet Kenti Karabük'ten Portreler...

Turkish English Germany

METİN TÜRKER

Yorum yapılmamış 228 Okundu
METİN TÜRKER

Metin Türker, 15 Ekim 1938 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesi Hamandoz (Yeniay) köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük Demir Çelik Lisesi’nde tamamlayan Metin Türker, İstanbul Sultanahmet Erkek Sanat Enstitüsü’nü bitirdi.

İşçilik yaşamına 1954 yılında Karabük Demir Çelik İşletmeleri’nde başlayan Türker, torna, tesviye ve teknik resim bölümlerinde çalıştı. Metin Türker, 1965 yılında Karabük Demir Çelik İşletmelerinde örgütlü bulunan Çelik-iş Sendikasına üye oldu. Türker’in aktif sendikacılık yaşamı ise 1977’de sendikanın şube ve genel merkez delegeliklerine seçilmesi ile başladı. Çelik-İş Sendikası’nın Ocak 1980’de gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurulunda Genel Sekreterliğe seçilen Türker, Genel Başkan Mehmet Kurtulan’ın 24 Ekim 1988 tarihinde bir trafik kazasında yaşamını yitirmesinin ardından yapılan Genel Kurulda Genel Başkanlığa seçildi. 1989 yılında Türkiye sendikacılık tarihine “89 bahar eylemleri” olarak geçen işçi hareketinin içinde yer alan Türker, 1989 yılında Kardemir ve İsdemir işçilerinin katıldığı 137 günlük bir grevi yürüttü. Metin Türker’in sendikal önderlik anlamında farklılığını ortaya koyan diğer önemli bir olay da Kardemir’in özelleştirilme süreci oldu. 5 Nisan kararları olarak tarihe geçen Ekonomik Önlemler Planı çerçevesinde Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kapatılması kararına karşı başta 8 Kasım olmak üzere yürüttüğü eylemler ile hafızalara kazındı. Sendikacılık kişiliğinin dışında aynı zamanda bir spor adamı da olan Türker, bir süre futbol oynadığı Karabükspor’da uzun yıllar başkanlık ve yöneticilik de yaptı. Vefat ettiği 6 Aralık 1997 tarihine kadar sendikanın başında kaldı.


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.



You cannot copy content of this page.