1 930 yılında Safranbolu’nun Kuzyaka Köyü’nde doğdu. İlkokulu Kuzyaka Hacılar İlkokulu’nda, ortaokulu Yenişehir Ortaokulu’nda, lisesi ise Gölköy Öğretmen Okulu’nda tamamladı.
Cemal Ünsal Yedek Subay olarak askerliğini yaptığı 1958- 1961 yılları arasında ülkesi adına büyük kahramanlıklara imza attı. 1958 yılı başında kurulması öngörülen, Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatının kuruluş projesini (KİP) hazırlamakla görevlendirilen Safranbolulu komutan İsmail Lütfi Tansu, hemşehrisi Cemal Ünsal’ı da değişik gizli görevlerle Kıbrıs’ta görev yapacak 21 kişilik kadroya dâhil etti. Tansu banka müfettişi, Ünsal’da öğretmen olarak adaya çıktı.
Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup bu isimler bir yandan Kıbrıs Türklerine değişik alanlarda eğitim veriyor diğer taraftan da onları silahlandırarak olası EOKA baskınlarına karşı eğitiyordu. Ünsal’ın kod adı “Şahin Bey” idi.
Bu önemli vatan görevinin ardından Karabük’e dönen Cemal Ünsal ticarete atıldı, tüpgaz ve beyaz eşya bayiliği yaptı. 1967 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına seçilen Cemal Ünsal bu görevini 1978 yılına kadar sürdürdü.
Cemal Ünsal ve arkadaşları Karabük cemiyet ve siyaset hayatında da etkin roller üstlendi. Necmettin Şeyhoğlu, Mehmet Vergili, Cemal Ünsal üçlüsü 1969 seçimlerinde Necmettin Şeyhoğlu’nu Bağımsız Belediye Başkan Adayı gösterip seçimleri kazanırken, Ünsal’da en yüksek oyu alarak Bağımsız Belediye Meclis Üyesi oldu.
Aynı zamanda KKTC vatandaşı da olan Cemal Ünsal’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kurulmasının ardından gösterdiği kahramanlıklar nedeniyle Kıbrıs hükümeti tarafından bir ev hediye edildiyse de, o bu evi kabul etmedi, gazilere ve şehit ailelerine verilmesini istedi. Cemal Ünsal 22 Mayıs 1995 tarihinde vefat etti.
You cannot copy content of this page.