Cumhuriyet Kenti Karabük'ten Portreler...

Turkish English Germany

AHMET BAHA GÖKOĞLU

Yorum yapılmamış 214 Okundu
AHMET BAHA GÖKOĞLU

1904 yılında Safranbolu’nun Kuzyaka Köyü’nde doğdu. Gökoğullarından Abdurrahman Efendi’nin oğlu. Dört yaşında İstanbul’da mahalle mektebine gönderildi. İkinci sınıfta Beyazıt Merkez Rüştiyesine devam etti. Daha sonra, yedinci sınıfa kadar, Davud Paşa Sultanisinde öğrenim gördü.
Babasının isteğiyle Müdafaa-i Millîye grubuna katıldı. Aynı zamanda basın hayatına atılarak kazandığı parayla İtalyan Ticaret Mektebinin Lisan bölümünü bitirdi. Ankara Tan Gazetesinde çalıştı.
İstanbul’daki Posta ve Telgraf Mekteb-i Alisinin orta kısmını bitirdiği 1925 yılında Kasımpaşa PTT Merkezine memur olarak atandı. Telgraf Umuru Müdürlüğü Kâtipliği, Fen Müdürlüğü Kâtipliği, Tetkik-i Hesap Müdürlüğü ve İstanbul Mesul Muhasipliği memurluklarına getirildi.
Ankara Telgraf ve Muamelât Müdürlüğü memurluklarında bulundu, İstanbul Paket Posta Müdürlüğü gişe memurluğundan istifa ederek ayrıldı. Ankara İskân Umum Müdürlüğünde ve Ankara Belediyesi Su İşlerinde görev yaptı. Türk Dil Kurumu İstanbul Merkez Heyetinde görev yaptı.
Ankara’da 1922-23 yıllarında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Ali Rıza Seyfi ve İstanbul’da Prof. Dr. M. Fuat Köprülü ile Dr. Ignas Kunoş’la tanışıp onların teşvikiyle halk kültürü derlemeleri yapmaya başladı.
1927’de Ankara’da kurulan Türk Halk Bilgisi Derneğinin İstanbul Şubesinde çalışan Gökoğlu’nun ilk halk kültürü kitabı bu dernekçe yayımlandı.
Halkevleri kurulunca Eminönü, Şehremini, Fatih Halkevlerine üye oldu.
Aynı zamanda Ankara Halkevi Dil Tarih ve Edebiyat Şubesi üyesi olan Gökoğlu, aynı yıl Türk Dil Kurumu kurulunca İstanbul Merkez Heyeti üyeliğine seçildi. Türk Dil Kurumunun söz derleme çalışmalarına katildi.
Türk Dil Kurumunun İstanbul Şehremini Halkevi Dil Tarih ve Edebiyat Komitesi Başkanlığına getirildi.
Ankara’da Türk Dil Kurumunda memurluk yaptı.
Kurumdan istifa edip Toprak Mahsulleri Ofisine memur olarak geçti. Gördüğü öğrenim dolayısıyla PTT tarihiyle ilgili kitaplar yazdı. Halkbilimle ilgili yazıları Milli Mecmua, Atsız Mecmua, öz Dilimize Doğru, Doğu, Bartın Gazetesi, Halk Bilgisi Haberleri, Çınaraltı, Musikî Mecmuası’nda yayımlandı.
Kitapları dolayısıyla Atatürk’ten, PTT Umum Müdürlüğünden, İsmet İnönü’den takdirname aldı. Akciğer veremine yakalanarak vefat etti.

ESERLERİ

  • Safranbolu’da Yürük Düğünleri, (1930),
  • Telgrafçılıkta Ana Dilimiz ve Mustafa Efendi (1933),
  • İstanbul Etnografyası: Safranbolulular, Bartınlılar (1934, 2.basım 1937),
  • Batı ve Doğuda Telgrafçılık Nasıl Doğdu? (1935),
  • İnkılabımızda Posta ve Telgrafçılar (1938, 2. bas. 1940),
  • Şeyinin Düğünü: Seğmenler- Sökmenler (Yürük ağzıyla radyofonik oyun, 1939),
  • Şeyinin Düğünü (senaryo, 1940),
  • Oğuz Destanları İzlerinin Anadolu Halkı Arasında Yaşadığına îsbat: Bey Böyrek (1941),
  • Türle Düğününün Karakteri ve Yaşambilik (1942),
  • Yolumda Yürüyorum (1942),
  • Ziya Gökalpın Türk Ailesi ve Cemiyetini Görüşü ve Partinin Lâiklik Umdesi (1939),
  • Bir İki Yazım (Bey Böyrek ve Köroğlu konularında, 1944).

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.



You cannot copy content of this page.