Cumhuriyet Kenti Karabük'ten Portreler...

Turkish English Germany

TÜRKAN İNCE

Yorum yapılmamış 427 Okundu
TÜRKAN İNCE

1940 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta tahsilinden sonra İstanbul Kız Lisesi’ni yüksek derece ile bitirdi. İTÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’nden 1962 yılında Yüksek Mühendis ve Mimar olarak mezun oldu. 1964 yılında Yavuz İnce ile evlendi. Bir süre İstanbul’da mimar olarak özel projelere imza attı.
Eşinin Karabük Demir Çelik İşletmeleri’nde görev alması nedeniyle Karabük’e taşındılar. 1970 yılında İnşaat Müdürlüğü’nde Başmühendis olarak göreve başladı. Görevde kaldığı 1990 yılı Haziran ayına kadar olan 20 yılda Demir Çelik içindeki ve dışındaki tüm inşaatları başarı ile tamamladı. Özellikle Demir Çelik işçisi için yapılan, Türkiye’nin ilk toplu yapı kooperatifi olan 5000 Evler inşaatını büyük bir özveri ile tamamladı. 20 yıl hizmetinden sonra görevden ayrılmak isterken Türkiye Büyük Millet Meclisi Mili Saraylar Başkanlığı görevine atandı.
Milli Saraylar Başkanlığı bünyesinde ihmal edilmiş saray ve köşk restorasyonlarını tamamladı. Sarayların korunması için gerekli teknik meseleleri halletti. Yalova ve Yeşilköy Atatürk Köşk’leri yıkılmak üzereyken yapılan restorasyonlar sayesinde milli kültürümüze yeniden kazandırıldı. Yapılan neşriyatlar ve saraylarda yer alan objelerin reprodüksiyonlarının satışı ve gezilerden elde edilen gelirlerle, saraylar kendi kendilerini yaşatacak hale getirildi. Milli Saraylar Daire Başkanlığı görevinden emekliğini isteyerek 1997 yılında ayrıldı.
Hüsamettin Cindoruk liderliğinde kurulan Demokrat Türkiye Partisi’ nin kurucuları arasında yer aldı ve partisinin İstanbul İl Başkanlığını yaptı. 2000 yılı başında politikayı bıraktı.

Türkan İnce, halen kurucusu olduğu Türk Tarih Vakfı’nın üyesi. Karabük yıllarında da Karabük Kadınları Dayanışma Derneği’nin kurucusu ve aktif üyesiydi. Ayrıca, Safranbolu Yetiştirme Yurdu Derneği’nin başkanlığını da yaptı.

Eşi Yavuz İnce’yi 7 Mayıs 2017 yılında kaybetti. Halen emekli bir bürokrat olarak İstanbul Zekeriyaköy’de yaşamakta.


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.



You cannot copy content of this page.