Cumhuriyet Kenti Karabük'ten Portreler...

Turkish English Germany

PROF. DR. NEZİH GÜNER

Yorum yapılmamış 369 Okundu
PROF. DR. NEZİH GÜNER

Prof. Dr. Nezih Güner 1969 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğu önce Bayır Mahalle’de, Karabük’e Bulgaristan’dan göçen ailelerin yaşadığı ve ismini de buradan alan Plevne Caddesi’nde, daha sonra da Demir Çelik İşletmeleri lojmanlarının bulunduğu Dereevler ve Çamlık’ta geçti. İlkokulu Atatürk İlkokulu’nda, ortaokulu Yenişehir Ortaokulu’nda bitirdi.  Lise eğitimine Karabük Demir Çelik Lisesi’nde başladı. İki sene okuduktan sonra, ailesinin Demir Çelik  İşletmeleri’nden emekli olup İstanbul’a taşınması nedeniyle, lise eğitimini İstanbul’da, o zamanki adıyla Kabataş Erkek Lisesi’nde 1986 yılında tamamladı. Böylece, hem Demir Çelik Lisesi’nde hem de Kabataş Erkek Lisesi’nde çok değerli lise müdürümüz rahmetli Korel Haksun’un öğrencisi oldu.

Üniversite giriş sınavında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünü kazandı. 1986-87 öğretim yılını Türk Kültür Vakfı-AFS öğrenci değişim programlarıyla Belçika’da geçirdikten sonra, üniversite eğitimine başladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde çift anadal programı kapsamında İktisat ve Sosyoloji bölümlerinden 1992 yılında mezun oldu. İktisat Bölümünü birincilikle bitirerek, Demir Demirgil Ödülü’nü kazandı. 1992-93 akademik yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bülümü’nde master eğitimine başladı. 1993-1994 akademik yılını master tezi çalışmaları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Araştırma Bölümü’nde misafir araştırmacı olarak geçirdikten sonra, 1994 yılında master derecesini aldı. Aynı yıl ABD New York Eyaleti’nde bulunan University of Rochester (Rochester Üniversitesi) İktisat Bölümü’ne doktora öğrenimi için kabul edildi.

Rochester Üniversitesi’nde doktorasını 1999 yılında tamamlayan Prof. Güner,  ABD Pennsylvania Eyaleti’nde bulunan Pennslyvania State University (Pennslyvania Devlet Üniversitesi) İktisat Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı ve 2006 yılına kadar bu görevde kaldı. 2006 yılında Madrid’de bulunan Universidad Carlos III (III. Carlos Üniversitesi) İktisat Bölümü’ne, 2009 Yılında da Barselona’da bulunan Universitat Autonoma de Barcelona (Barselona Özerk Üniversitesi) İktisat Bölümü’ne geçti. 2016-2021 yılları arasında Madrid’de bulunan iktisadi araştırma ve eğitim enstitüsü CEMFI’de çalıştıktan sonra, yeniden Universitat Autonoma de Barcelona’ya döndü ve halen aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Prof. Güner’in çalışmaları, iktisadi faktörlerin nüfus ve aile yapısına uzun dönemli etkileri, gelir dağılımı, işgücü piyasaları, kadınların işgücüne katılımı, ve vergilerin ve sosyal yardımların gelir dağılımı ve işgücü piyasaları üzerindeki etkileri konularını kapsamaktadır. Uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunan Prof. Güner, bugüne kadar 20’den fazla doktora öğrencisinin tez hocalığını yapmıştır. Çalışmaları 2010-2015 yılları arasında European Reseach Council (Avrupa Araştırma Konseyi) tarafından desteklenen Prof. Güner, 2017-2019 yılları arasında European Economic Association (Avrupa İktisat Kurumu) Yürütme Kurulu’nda bulunmuştur. 2018 yılında Spanish Economic Association (İspanya İktisat Kurumu) Başkanlığı’na seçilen Prof. Güner, İspanyol vatandaşı olmadan bu göreve seçilen ilk ve şu ana kadarki tek iktisatçıdır.


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.



You cannot copy content of this page.