Cumhuriyet Kenti Karabük'ten Portreler...

Turkish English Germany

SABRİ AKAY

Yorum yapılmamış 293 Okundu
SABRİ AKAY

1925 yılında Yenice’nin Çeltik Köyünde doğdu. 1937 yılında Zonguldak Üzülmez İlkokulu’nu bitirdi. Mehmet Çelikel Lisesi’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı. 1945 yılında asker oldu.

1947 yılında asker dönüşü ticarete atıldı. 1950 yılında CHP’de politikaya girdi. 1950 yılından 1961 yılına kadar CHP Bucak Başkanlığı görevini yürüttü. Siyasete girişiyle birlikte Yenice’de belediyenin kurulması girişimlerini başlattı. 1962 yılında bir grup arkadaşıyla belediyenin kuruluşunu gerçekleştirdi. 11 Kasım 1963 yılında yapılan yerel seçimlerde Yenice Belediye Başkanlığına seçildi. Bu görevini 1977 yılına kadar aralıksız sürdürdü. Bu süre içinde Yenice’nin temel sorunlarını çözdü. Köprüler, yollar, belediye binaları, taşkından koruma duvarları gibi yatırımları gerçekleştirerek, Yenice’nin ilçe olma hedefine büyük katkılar yaptı. Yenice’yi suya ve elektriğe kavuşturdu. Yenice’de birçok dernek, kooperatif ve birliklerin kurulmasına öncülük etti, yönetimlerinde görev aldı.

1972 yılında Yenice Gazetesi’ni yayın yaşamına soktu. 1974 yılında kurduğu Mahalli İdareler Birliği ile Yenice’nin köylerinin neredeyse tümünün yol sorununu çözdü. Birçok köye su ve elektrik getirdi. Esnaf Odası ve Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük etti. 1952 yılında Pembe Özgü ile yaşamını birleştirdi. Mustafa ve Calibe isimli iki çocuğu var. 28 Kasım 1984 tarihinde yaşama gözlerini yumdu.


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.



You cannot copy content of this page.