Cumhuriyet Kenti Karabük'ten Portreler...

Turkish English Germany

PROF. DR. FATİH HAYAT

Yorum yapılmamış 362 Okundu
PROF. DR. FATİH HAYAT
Karabük Demir Çelik Fabrikalarında Çelikhane Bölümünde çalışan bir babanın en küçük çocuğu olarak 1980 yılında Karabük’te doğdu. Aslen Eskipazar’ın Kuzuren Köyü’ndendir. Çamdibi mahallesinde çocukluğu, gençliği ise Esentepe mahallesinde geçmiştir. İlkokulu Cumhuriyet İlkokulu’nda, ortaokulu Mustafa Yazıcı Ortaokulunda ve Liseyi Karabük Endüstri Meslek ve Teknik Lisesinde tamamlamıştır.
Fatih Hayat Lisans Eğitimini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Karabük Teknik Eğitim Fakültesinde 2002 yılında tamamlamıştır. Yüksek Lisansını ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Karabük Teknik Eğitim Fakültesi’nde yapmıştır. Doktora derecesini ise o dönem Karabük’te Doktora programı olmaması nedeniyle Batı Karadeniz Üniversiteler Arası İşbirliği anlaşması çerçevesinde Sakarya Üniversitesi’nde yapmıştır. 2005 yılında ZKÜ Karabük Teknik Eğitim Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başlamıştır. İsim değişikliği nedeni ile bir dönem Bülent Ecevit Üniversitesinde görev almıştır. 2009 yılında Karabük Üniversitesi Mühendisli Fakültesi Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölümünde Yardımcı Doçent kadrosuna atanmıştır. Karabük Üniversitesinde göreve başlayan Karabük Üniversitesinin bünyesinden çıkardığı/kendi mezunu olan ilk Karabüklü Öğretim Üyesi olmuştur. Fatih Hayat 2017 yılında Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölümü Malzeme Anabilim Dalı’na Doçent olarak, 2022 yılında ise Makine Mühendisliği Otomotiv Mühendisliği Anabilim Dalı’nda bölüme Profesör olarak atanmıştır.
Malzeme, Vasıflı Çelik, Otomotiv Çelikleri ve Kaynak alanında çok sayıda uluslararası ve ulusal makale ve bildiri çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalarda birçok tek isimli ya da öğrencileri ile veya başlıca eser niteliğinde olup, uluslararası SCI kapsamında dergilerde basılmış yayınlardır. KARDEMİR’de çalışan ve sanayi işbirliği çerçevesinde 5 adet Mühendis ile çalışmalar yaparak Kardemir Karabük İşbirliğine katkı sunmuş ve Yüksek Mühendis yetiştirmiştir.
Fatih Hayat ayrıca farklı üniversitelere Öğretim üyesi yetiştirmeye katkı sunmuş ayrıca birçok lisansüstü öğrenci yetiştirmiştir.
Prof. Dr. Fatih Hayat Türkiye’de ilk defa yüksek ve ultra yüksek mukavemetli, nitelikli çelik incelemeli patenti almıştır, ayrıca çalışma arkadaşı ile toplamda 2 adet patent sahibidir. Ekmeğini Çelikhane Bölümünde çelik üreten bir çelik işçisi babanın çelik geliştiren ve patentler alan çocuğu olmak ayrı bir gurur olmuştur. Babası Nazım Hayat’tır ve 1995 yılında KARDEMİR’den emekli olmuştur.
Demir – çelik alanında Uluslararası bazda tüm dünyada yayın yapan bir dergide makaleleri “Top Cited Article 20” ve “TOP Cited Dowloded Article 20” listesine bazı yıllar birinci sıradan olmak üzere bir kaç sene boyunca girmeyi başarmıştır. Bu başarı belgelendirilerek sertifika ile taltif edilmiştir. 2017 yılında Güney Kore’de yapılan uluslararası bir sempozyumda Reseach Paper quality award ödülü almıştır. Ayrıca birçok ödül ve taltifileri vardır.
2015 yılında Avrupa merkezli Dünyanın önde gelen dergi gruplarından olan Elsevier verilerinde (Welding: joints; spot weld) Çalışma konusunda Karabük Üniversitesinin Dünya 3’üncülüğünde katkı sunmuştur. Bu başarıda 8’i aşkın Öğretim Üyesinin emeği ve çalışması vardır.
TÜBİTAK 3001 projesinde yürütücü olarak görev almıştır. Bu projede patentli çeliğin kaynak özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca yürütücü olarak görev aldığı birçok BAP destekli projeleri bulunmaktadır. TÜBİTAK’ta birçok sanayi destekli projelerin değerlendirilmesinde görev almıştır. Çok sayıda ulusal ve uluslararası dergilerde hakemlik yapmıştır.
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Profesör olarak görevine devam eden Fatih Hayat evli ve üç çocuk babasıdır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.



You cannot copy content of this page.